Veilig internet voor ouders

Als ouder ben je uiteraard waakzaam over je kinderen en het liefst zou je hen willen afschermen van alle bedreigingen die de wereld om hen heen met zich meebrengt.  Het is echter geen oplossing om hen alles te verbieden.  Vroeger kon je zeggen "dat mag niet" en als de kinderen dan vroegen "waarom niet" was het antwoord steevast "omdat ik het zeg". 

Tegenwoordig denk ik dat dit niet meer zal werken.  Als ouders moet je tegenwoordig met heel wat meer motivatie afkomen en de dialoog openstellen en aangaan.  Kinderen begrijpen heus wel dat er allerlei regels zijn maar willen deze niet meer "zomaar" aanvaarden. 

Als je hen echter kan uitleggen waarom je bezorgt bent en waarom je bepaalde afspraken met hen wil maken zal dit meestal nog wel meevallen.  Op jongere leeftijd zullen ze een waakzaam oog gemakkelijker aanvaarden dan wanneer ze in de pubertijd zitten want dan zien ze dit als een schending van hun privacy.  Hopelijk helpen onderstaande filmpjes en linken jullie om de juiste overtuigingskracht te vinden en hen te begeleiden naar een veilige internet gebruiker. 

Deze filmpjes en linken zijn meer aan de ouders gericht.  Uiteraard mag je ook de linken van de kinderen en leerkrachten even bekijken.

 

Even op een rijtje wat je kan doen om je kinderen op te volgen en te begeleiden bij het internet gebruik.

 

tijdsduur : 3:26

Veilig internet voor ouders :

Veilig internet is niet enkel de verantwoordelijkheid voor de school maar net zoals alle andere facetten van de opvoeding moet die ook thuis plaatsvinden. 

Met de link in de foto hiernaast kom je op een website met verschillende artikels hoe je kinderen van heel klein (0-5) tot groot kan bijstaan in een veilig gebruik van internet.

Een veilig internet gebruik begint al van voor de kleuterschool.

Klik op de foto hiernaast en vind deze, voor de moderne ouders, belangrijke informatie.

 

Kleine kinderen kleine zorgen...

grote kinderen grote zorgen.  In de online wereld is dit niet anders. Als je tegenwoordig als peuter of kleuter de wereld leert verkennen kom je al snel in aanraking met smartphone, tablet van papa, mama of grootouders.  Je laat nog toe dat zij bepalen wat je mag zien en hoelang je op deze gigantische magneet mag spelen.

Als je ouder word weet je, zoals iedere generatie, het toch wel allemaal beter "wat weten die "ouwtjes" over internet ?

Ze weten waarschijnlijk niet alles over internet maar veel meer over de wereld maar hoe leg je dat nu uit aan de kinderen of hoe geraak je over moeilijke onderwerpen zoals sexting en grooming aan de praat.

Hulp voor ouders van tieners en pubers vind je hiernaast. 

Ook childfocus heeft een prachtige info site opgezet voor ouders met vragen over het gebruik van internet voor kinderen.  Klik op de foto hiernaast om naar de site te gaan.